Onsdag 25/1-2012 – Auschwitz
Idag har vi varit och besökt Auschwitz I och II, det största koncentrationslägret dit minst 1 300 000 människor deporterades, varav ca 1 100 000 dödades.

Auschwitz I – Arbeit macht frei, “arbete befriar”.

I gaskamrarna i Auschwitz använde man cyklon B. Istället för vatten kom gas genom duscharna och efter ca 20 min var alla döda. Detta är några av burkarna som innehöll den gas som dödade så många människor i Auschwitz.

Det som var mest gripande att se var alla tillhörigheter man hittat, allting som tillhört judarna som de var tvungna att lämna ifrån sig innan de gasades. Glasögon, skor, väskor, kläder, leksaker, kammar, rakborstar, hårgelé, grytor. Här nedan en stor hög med glasögon som en gång suttit på en judisk näsa.

Det enorma berget av skor var otroligt sorgligt med alla dessa hundratusentals skor i olika färger, former och storlekar.

Några av byggnaderna, stängslen och andra saker är rekonstruktioner, vissa är original.

Känner ni igen ingången till Auschwitz II – Birkenau?

I varje säng sov upp till tio personer.

Det låg rosor på många ställen, så otroligt gripande.

Alla bilder är tagna av mig idag.

Om en halvtimme skall vi samlas i lobbyn för att äta gemensamt på en italiensk restaurang. Jag är helt megasvinhungring!! Imorgon blir det runt tio timmars bussresa till dit färjan går, nattfärja över till Sverige och på fredag skall vi vara hemma på Nösnäsgymnasiet vid lunchtid. Detta blir förmodligen mitt sista blogginlägg från Polen. Det har varit en väldigt lärorik och intressant men känslomässigt jobbig och tung resa som jag rekommenderar alla att göra.

//ALiCE med ICE