Idag var jag på Göteborgs Universitets öppet hus, och lyssnade på informationen om programmet Globala Studier som jag rätt och slätt bestämde mig för att läsa efter att ha besökt Framtidsmässan. Jag var mest på informationen för att bekräfta att det faktiskt är rätt program. Och det verkar det bannemej vara. Efter att än en gång ha fått höra vad det innehåller känner jag bara (precis som jag kände efter mässan), att det här, det är vad jag vill läsa! Det är programmet för mig! Det är precis de ämnen jag är intresserar mig av, och visst kommer det bli tufft med universitetsstudier men ÅH så kul och intressant det (förhoppningsvis) kommer bli.
Globala studier är ett treårigt program, man tar alltså en kandidatexamen. Sen finns det möjlighet att också läsa till ett eller två år och ta en masterexamen. Första året läser man kurserna ”Globala utmaningar”, ”Ekonomi, makt och kultur” (båda kärnkurser) samt ”Perspektiv på rättvisa, makt och hållbar utveckling” och ”Svar på de globala utmaningarna”, som båda är fördjupningskurser.
Andra året är det lite valfria kurser – man kan bland annat välja ”Globala utvecklingsstudier”, ”Humanekologi”, ”Internationella relationer”, ”Socialantropologi” och/eller ”Afria- Asien, Latinamerika- eller Mellanösternstudier”. Det finns också jättebra möjligheter att i år två läsa utomlands eftersom programmet har en massa utbyteskontakter – då läser man samma kurser fast på andra ställen i världen.
I år tre läser man ”Metod inom globala studier” och ”Projektledning och utveckling” (vilket är en väldigt bra kurs att ha läst inför kommande jobb som till exempel projektledare!) första terminen, och andra terminen väljer man att antingen gå en 10 veckor lång fältkurs som hålls i Vietnam, där man först paras ihop med en student från Hanoi University och sedan får bo hos en värdfamilj på landsbygen, eller att göra praktik. Då är man 10 (eller 20) veckor på praktik någonstans, till exempel på en människorättsorganisation, ett multinationellt företag et cetera, antingen i Sverige eller utomlands. Och efter fältstudier eller praktik skriver man examensarbete på slutet. Sen har man sin kandidatexamen och kan i princip jobba med vad som helst (förutom jobb som kräver yrkesutbildningar), men till exemel inom statliga myndigheter, kommunala myndigheter och organisationer, det privata näringslivet, multinationella företag, konsultbolag och olika internationella organisationer.
Om man väljer att utöka sin examen till en Master, så kan man (om man kommer in och om ens val av kurser är okej) läsa ”Mänskliga rättigheter”, vilket ger en väldigt efterfrågad kompetens som till exempel organisationer som FN söker. Sen kan man också läsa ”Master’s programme in global studies”, vilket är på engelska och har mestadels elever från andra länder. Och självklart kan man ju välja andra masterutbildningar i Sverige och utomlands om man känner för det.
Som ni hör låter programmet hur intressant som helst! Mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, samhällsvetenskap, globala studier, internationella relationer… Allt jag är intresserad av! I år krävdes tydligen 20,40 i gymnasiebetyg och 1,1 på högskoleprovet för att komma in, så jag tror att det skall gå bra för mig att komma in. Jag hoppas på det och ser så fram emot att få börja läsa! 😀
//ALiCE med ICE
Louise
Låter superintressant å spännande!!! Javisst blir man effektiv när man har mycket att göra på en gång.
Nu bär det i väg till fjälls i över en vecka…riktigt Nice!
Varm kram moster<3