Hejhej, sista heldagen här i Indien idag! Vi började dagen med en tur på riksha genom gamla Delhi. Vi åkte genom grönsaksmarknaden (ååh så fina grönsaker – synd man inte vågar äta dem!) och stannade vid en liten kryddaffär. När man kommer in sådär på smågatorna ser det ut ungefär som det sett ut tidigare – många människor, bilar och mopeder som trängs, och mycket skräp, och hundar – men inga kor. Man har faktiskt förpassat korna från huvudstaden för att det helt enkelt blev för jobbigt med trafikstockningar orsakade av lösa kor. I alla fall, när man däremot åker på de stora gatorna, är det stor skillnad mellan New Delhi och de platser vi besökt. Det är betydligt renare (mycket tack vare Obamas besök i staden för ett tag sedan), det är mer bilar och mindre rikshas, mopeder och cyklar, trafiken är lite mer välorganiserad och det finns trottoarer!! Vilken sensation, och skönt att slippa trängas med alla andra motorförsedda, tutande fordon som skall fram. Det märks att detta är huvudstaden helt enkelt!

Efter riksha-turen bussades vi till Humayuns grav. Humayun var far till Akbar som jag skrivit om tidigare, han som byggde spökstaden som bara var bebodd ett par år innan man fick flytta pga vattenbrist. Graven är förresten lite synd att säga – mer som ett litet Taj Mahal.

image

Därefter åkte vi till Indira Gandhis memorial. Indira Ghandi var Indiens premiärminister, omvald flera gånger, men hon mördades 1984. Museet var jättefint, det låg i det hus Indira bodde i, så det var en kombination av text och foton och rummen, precis som de var när Indira bodde där. Efter museet käkade vi lunch i Rådjursparken, eller Green Park eller vad man nu vill kalla den. Det var en jättefin restaurang med god grillad mat, så nu åt jag kött för första gången på två veckor (eller jag tjuvstartade igår när jag smakade pappas grillade köttbit på middagen faktiskt!). Men jag har blivit väldigt inspirerad här i Indien att laga mer vegetarisk mat när jag kommer hem, så det ska jag verkligen försöka göra! 🙂

Efter lunch besökte vi Segertornet, ett 73 meter högt torn som byggdes på slutet av 1100-talet av muslimerna som ett monument över segern över “de otrogna”, dvs icke-muslimer. Tornets övre delar hade rasat några gånger pga jordbävning och annat, men det var fint bevarat. Och högt.

image

På väg tillbaka till hotellet på eftermiddagen stannade vi vid Indian gate som ser ut ungefär som triumfbågen i Paris.

image

Eftermiddagen/kvällen kommer nog spenderas åt lite shopping och packning, och sen slocknar vi nog ganska tidigt efter en lång dag. Imorgon åker vi hem till Sverige igen, så nästa gång jag uppdaterar blir nog på svensk mark!

//ALiCE med ICE