Jul 2021

Och så var julen till ända. En mycket mysig jul. Ibland kan det ju finnas mycket förväntningar, underliggande konflikter som accentueras när man hänger med sin familj en längre tid, o.s.v., men vi hade det tbh bara mysigt. Opretentiöst (även om vår färgkodade mat- och aktivitetplanering kan i utomstående ögon ha sett något pretentiös ut… haha) och lugnt och mysigt och vi var bara vi fem i år igen (d.v.s. familjen + Emil, Olivias kille).

På dan före dan före dopparedan gick jag ut och tog en promenad i mörkret när vi anlände (eftersom jag bara suttit och pluggat hela dagen) och jag kände mig riktigt stolt över mig själv som trotsade min mörkerrädsla. Tricket är att gå ut när det ännu inte hunnit mörkna helt utan bara är skymning, att inte ha pannlampa (men ha den med att flasha med när bilarna kommer) samt att lyssna på något (obviously inte typ Creepypodden). Jag lyssnade på ett avsnitt från P3 Historia och knatade iväg ut på landsvägarna inte ens med stjärnorna som ljus eftersom det var mulet. Och som sagt när man har musik/podd på kan man inte höra några läskiga ljud som får sinnet att spinna iväg så då är det lugnt 🙂 Ska göra detta fler gånger. När jag kom hem såg huset ut såhär:

På själva julafton hade vi som sagt fullt schema. Mat skulle lagas (men framförallt ätas), nya sällskapsspel skulle spelas och både jag och Emil hade förberett quiz haha. Och sen var det ju Kalle (som man tydligen fortfarande tycker är viktig att kolla på 27 år senare) och jag vill också gärna se Karl-Bertil som är den bästa (som jag dock fick spara till juldagen). Under dagen hann vi med att ta en liten promenad i det fina vädret och dricka varm glögg i den lilla solfläck vi hittade.

Såg absolut ingenting när jag tog den här bilden, solen stod så lågt. Men Chili kom i alla fall med 🙂

Till jullunch blev det skagen-cheesecake som Emil gjort, och “sill” från den 23e som Olivia gjort, och så vörtbröd och sånt där. Till middag hade vi från början massor av planer som vi strök allt eftersom (p.g.a. vi insåg det skulle bli för mycket) men menyn bestod in the end av: skagencheesecake och “sill” från lunchen, ostar, en sallad på rostad sötpotatis, grönkål, vegansk gorgonzola, vegochorizo och hasselnötter och blinis med kantarellstuvning och tångrom. Allt veganskt utom osten. Sånt privilegium att få leva i en familj där veganskt är normen, helt utan knussel! Och så skönt att vi delade upp all matlagning så här, som vi gjort de senaste åren. Den första julen vi körde hel-veganskt, som jag tror måste ha varit 2015 eller 2016 (?) var jag projektledare för all mat och det var rätt uttröttande. Nu var det Olivia som initierade planeringen, pappa hade ansvar över handling och “sanering efter kökspatrullen” (quote av mami), och så hade vi alla ansvar över att laga lite olika grejer. Jag hade bl.a. ansvar över blinisarna och en pepparkakscheesecake som vi knappt orkade och åt väldigt sent haha, men oj så god den är.

Jag fick spelet Pandemic av Olivia som är ett samarbetsspel som jag ser mycket fram emot att spela. Av Emil fick jag veganska chokladpraliner, av mamma en vacker skulptur i brons + en fin olivolja, och av pappa den årliga kalendern och hans nya skiva haha. Jag gav bort sällskapspel till m&p (Mysterium), långkalsonger i ull till Olivia (efter önskning) och en fin olivolja till Emil. 🙂

På juldagen tog jag och mami en långpromenad och jagade solfläckar i iskylan som låg på -15 grader på morgonen (och steg till “bara” -10 senare), men mysigt var det. 🙂

Idag är det annandag och jag har varit i Kungälv och träffat min efterlängtade Mim för en långpromenad. Nu blir det en anspråksmiddag här alldeles strax, och imorgon ska jag ägna hela dagen åt att plugga. God fortsättning!

Tags:

Leave a Reply