LCHF chokladmousse

När jag var ensam hemma med Pierre förrförra helgen gjorde jag chokladmousse till efterrätt (receptet hittat i någon mattidning). Då delade jag receptet i tre så vissa mått blev lite konstiga (hur delar man fyra ägg i tre till exempel?) och konsistensen på moussen blev inte helt rätt. I helgen gjorde jag ett nytt försök till pappas födelsedag, nu med perfekt konsistens! Riktigt gott chokladmousse-recept och inte allt för onyttigt i LCHF-anda. Originalreceptet är för sex personer men jag skulle säga för åtta, den är rätt mäktig (men väldigt god!) och det blir mycket mousse. Enjoy!

Klassisk chokladmousse för 8 personer

Ingredienser
75 g smör
200 g mörk choklad av god kvalitet (jag tog 86% choklad eftersom det är min favorit, ju högre kakaohalt desto “nyttigare”! ;))
4 ägg
2 1/2 dl grädde
2 msk florsocker
ev, en skvätt-1/2 dl likör, t.ex. Grand Marnier eller punsch och rom (pappa föreslog mandellikör så det fick det bli, en god sötmandeltouch på moussen passade bra!)

Gör såhär
1) Smält smöret tillsammans med chokladen i en skål ovanför kokande vatten, låt svalna.
2) Dela äggen i vitor och gulor. Vispa i äggulorna i choklad- och smörblandningen en i taget.
3) Vispa grädden lätt i en egen skål.
4) Vispa äggvitorna (viktigt med rena vispar!) i en egen skål till fast form. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa tills det har blivit blankt och tjockt.
5) Vänd ner grädden i skålen med chokladsmeten och tillsätt eventuell likör. Tillsätt sedan försiktigt äggvitorna.
6) Fördela moussen i fina glas och låt stå kallt i minst tre timmar innan servering (kan med fördel stå över natten).
7) Servera med varma bär och en klick grädde. Njut!

//ALiCE med ICE