Om kryddor, umami och chili

Kör på veganskt spår nu igen, efter lite sommarfusk. När jag lagar mat hemma går det hur lätt som helst, det är i sociala sammanhang när en äter med andra eller blir bjuden på mat som det kan bli lite svårt. Får se hur jag gör i de situationerna, kanske kan jag vara lakto-vegetarian när jag t.ex. reser, går på restaurang eller blir bjuden på mat. Det tar jag när det kommer, men i så hög utsträckning som möjligt är jag nu vegan, för det finns ärligt talat ingen ursäkt att inte vara vegan, om en har det minsta hjärta i alla fall. Faktum är att vara vegetarian till och med kan vara etiskt (obs ej ur hälsosynpunkt utan rent etiskt) sämre än att vara köttätare, eftersom om en är vegetarian med största sannolikhet äter mer ägg- och mejeriprodukter än en köttätare gör, och för att framställa ägg och mjölk utnyttjas djuren under hemska, inhumana förhållanden i flera år, istället för att dödas direkt för att bli kött. Så som sagt, rent etiskt är det oförsvarbart att “bara” vara vegetarian och inte vegan.

Med det sagt så var det faktiskt kryddor jag skulle prata om! Som vegan kan en lätt sakna smaken umami, som är lite svårförklarlig men om jag fattat det rätt är smaken som gör typ allt gott. Men egentligen är det smaken av protein eftersom det är en aminosyra och som allätare kan en hitta umami i t.ex. ansjovis, parmesan eller en grillad köttbit, så därför kan det vara svårt att få till om en som vegan endast lagar mat från växtriket. Förutom denna utomordentliga guide om hur en kan tillsätta umami i sin veganska mat, t.ex. genom rostade frön och nötter, svamp, alger och i allmänhet sånt som är rostat/rökt, så vill jag tipsa om två grymma kryddor som är ganska nyupptäckta för mig, nämligen *trumvirvel*

Chipotle Chili Pepper samt Paprika Smoked

Alltså ursäkta för smygreklam för Santa Maria här nu men nu råkade jag ha just Santa Maria hemma så då fick det bli så, de finns säkert med andra kryddmärken. Båda dessa kryddor är rökta och jag älskar smaken av rökt, och som sagt så ger rökt smaken umami. Chipotle är en så himla god smak tycker jag, så det är en jättegod och stark smaksättare. Vill en ha lite mildare men ändå rökig smak är Paprika smoked en upphottad version av paprika-krydda. Så goda kryddor båda två, nya favoritkryddor! Allt blir typ gott med detta.

Förutom dessa två kryddor är mina favoritkryddor spiskummin och kanel. Gärna i kombination av varandra också! Har det i nästan all min matlagning, alltid när jag gör hummus och ofta i grytor och sånt. Kanel är jättegott att ha i matlagning och gifter sig med spiskummin som är huvudkryddan i tacoskrydda ifall ni inte visste. Prova gör egen taco-krydda nästa gång och använt skitmycket (when I say skitmycket I mean skitmycket) spiskummin, pressad vitlök, lite salt och socker/honung/agave och paprika så har ni fått en mycket hälsosammare tacokrydda än den en köper i påse i affären :)))) Älskar även att krydda med färsk ingefära och vitlök, att bryna det i olivolja är grunden i typ allt jag lågar.

Mitt mål är att äta mer stark mat nu också, och att dra ner på saltet till förmån för chili (för vi äter alldeles för mycket salt, och att krydda med chili istället för salt är mycket mer hälsosamt), så nu har jag börjat använda hackad färsk chili också. Att äta mycket chili förlänger livet och förbättrar hälsan, så om jag kan dra ner på saltet och istället krydda mer med chili är det en hälsovinst! Svt skrev nyss om detta, läs här. En jättegod bas till i pincip all mat, är att i olivolja bryna hackad chili, vitlök och ingefära. Alltså! <3

Ahja, nog snackat om mat. Eller kryddor snarare. På tal om mat skall jag äta någonting nu. Hoppas ni gillade! Pussssss

//ALiCE med ICE