Lördag 21/1-2012
Moi och Ellie i den klaustrofobiska hytten på färjan över till Polen i fredags.

Hej!
SÖndag 22/1-2012
Vi ankom till Polen vid sju-tiden på morgonen och bussen började rulla mot Warszava. Ellie och Anja käkar lunch på en restaurang längs vägen!

Nämen hello! Cappuccino är gott. 🙂

På vägen till Warszava stannade vi och besökte Chelmno, det första (och minsta) förintelselägret där mellan 150 000-300 000 judar miste sina liv. De tvingades in i en lastbil dit avgaserna leddes, så efter några minuters körande var det bara för nazisterna att plocka ur liken. Detta är den katolska kyrkan dit judarna under andra perioden lägret var ironiskt nog igång skickades, tvingades ta av sig alla kläder och tillhörigheter och sedan föstes in i lastbilar för att kvävas av avgaserna.

De stora begravningsfälten i Chelmno där alla judar som dödats i lastbilarna begravdes. Under första perioden lägret var igång (1941-42) grävde man bara ner alla kropparna i massgravar. Andra perioden (1944) grävde man upp alla kroppar igen, brände dem och krossade benen, och begravde eller spred ut igen tillsammans med de nya döda kropparna från förintelselägret. Man kan fortfarande hitta benrester och tänder från fältet.

Ett monument vid begravningsfälten i Chelmno, här stod kremeringshuset. Det blev ont om järn när man byggde det, så stabiliseringen i väggarna är delar av barnvagnar.

Middag på Pizza hut ! Anna och Anja står för leendena 🙂

Måndag 23/1-2012
Barnhemmet i Warszava där en judisk läkare tog hand om judiska barn i ghettot.

Minnestavla från en del av muren kring Warszavaghettot.

En liten del som finns kvar av muren som avgränsade ghettot i Warszava från resten av staden. I ghettot trängdes 400 000 judar på ett alldeles för litet område för så många personer.

Några byggnader som står kvar sedan ghettot, i dessa hus bodde judarna.

Här syns skotthålen tydligt i den forna ghettomuren.

Minnesmonument över upproret i Warszava. Vid detta monument knäböjde en tysk fältofficerare 1971.

Minnessten vid Mila 18 – den sista bunkern judarna i ghettot höll till i och gömde sig i.

Minnesmonument från den plats där tågstationen i Warszava var, tågstationen dit judarna skickades för att kliva på tåg som förde dem rakt in i döden i förintelselägren.

Klockan är tjugo över tolv på natten och vi anlände hit till Krakow för en halvtimme sedan ungefär. Dags att sova!

//ALiCE med ICE