Testamente (2019) och Du med flera (2023)

Jag har läst/lyssnat ut två nya böcker! Testamente av Nina Wähä och Du med flera av Tanja Suhinina. Den förstnämnda lyssnade jag på, och den andra, som inte är en roman utan mer av en handbok typ (?) läste jag.

Testamente – Nina Wähä (2019)

Testamente är ett flera timmar långt epos (ungefär 14 om jag minns rätt?) som jag lyssnade på till och från jobbet. Under januari lyckades jag lyssna slut på mina 20 timmar och sedan var jag tvungen att vänta en vecka innan det blev februari och jag äntligen kunde fortsätta lyssna på boken. Stor litteratur, det är vad detta är! Minns att Mim rekommenderat den för mig, men nu gjorde jag alltså äntligen slag i saken.

Testamente är ett familjeepos som utspelar sig i 80-talets Tornedalen (men också delvis i Karelen, med nedslag i 30- och 40-tal). Familjen Toimi är en fattig tornedalsk bondfamilj med tolv barn, eller fjorton lite beroende på hur man räknar. Vi får först lära känna Annie, äldsta systern, som åker hem ifrån Stockholm till jul, där nästan alla syskon – även de utflugna – samlas igen för första gången på flera år. Väl hemma i Tornedalen, med miänkielen, djuren, pappans oberäknelighet och alla syskonen, kryper mörka familjehemligheter till ytan, men där finns också kärleken. Boken byter smidigt perspektiv och allt eftersom får man lära känna alla syskon, men också pappa Penti och mamma Siri, och långsamt nystas familjens mörka historia upp.

Boken nominerades till Augustpriset 2019, och det är den verkligen värd. Det här är stor litteratur som sagt. Expressen skrev en fin recension här.

Du med flera – Tanja Suhinina (2023)

Du med flera är en nyutkommen bok om flersamhet i svensk kontext. Den består av tre delar – den första är som ett flersamhets-uppslagsverk där begrepp som triad, “unicorn hunting” och metamour reds ut. Andra delen är som en handbok för flersamhet – d.v.s. icke-monogama relationer vilket kan innebära allt från “monogamish” till relationsanarki – där man bl.a. får ett antal frågor att reflektera omkring och diskutera med sin(a) partner(s). Sista delen är riktad till professionella (t.ex. psykologer) som i sin verksamhet kan tänkas möta flersamma och behöver lära sig om hur man bemöter dem.

Jag köpte boken för att bilda mig och för att jag är intresserad och jag tyckte den var jättebra utifrån syftet. Nyanserad och hela tiden baserad i forskning, det är ständiga referenser till det växande antal studier som faktiskt finns. Frågorna att reflektera över var också tankeväckande, oavsett om man diskuterar med partner(s) eller andra typer av relationer. Rekommenderar för alla som är intresserade av flersamhet på ett eller annat sätt!

Kommentera här