Borgerliga intressen men hjärtat till vänster

Fjällvandring dag 5 till Saltoloukta 18/7

Vår sista vandringsdag hade vi bara 9 km att gå till vårt slutmål fjällstationen Saltoloukta. Vi hade en riktigt fin dag med sol och lätt vandring först flackt och sedan sluttande ner mot Salto. Eftersom vi hade så lång tid på oss tog vi många pauser, både för mat och vila…

Samt för att fotografera oss själva till den vackra bakgrunden av fjälltoppar och fjällsjöar!

Inklusive med självutlösning så vi båda kunde komma med i bild! 🙂 Alltså ser ni hur vackert det är!?

Så småningom kom vi fram till denna vy, där civilisationen började skymta eftersom det bakom denna skö, på andra sidan, syntes elledningar. Vi förstod att Saltoloukta måste ligga därnere någonstans och funderade på huruvida Saltoloukta skulle ha el eller inte, då elledningarna var på andra sidan sjön…?

Det visade sig att det fanns el. Samt ett väldigt modernt och stort kök, med vattenkokare, spis etc, vilket kändes väldigt ovant efter så många dagar på vandring utan sådana bekvämligheter. Även vattentoalett fanns! Så himla konstig känsla. Och wifi! Jag är så glad att vi startade i Kvikkjokk och avslutade i Saltoloukta, dels för att Saltoloukta är finare än Kvikkjokk rent estetiskt och det känns nice att avsluta med att gå neråt mot en sjö med berg i bakgrunden efter en lätt tur på fjället, än att gå genom skog och inte inse att en är framme förrän en går runt knuten och ser Kvikkjokks fjällstation mellan träden. Men dels också för att det var rätt skönt att avsluta på Saltoloukta eftersom det fanns så mycket bekvämligheter, t.ex. bastu med fantastisk utsikt över vyn nedan. Ytterligare en bra grej var att de var så upptagna på Saltoloukta att de inte fattade att de hade två extra gäster: på Pårte, Aktse och Sitojaure hade stugvärdarna hälsat personligen på alla vandrare som kom förbi men på Saltoloukta, som är en fjällstation dit folk också flyger helikopter (lol), bor länge på och gör dagsturer till t.ex. Stora Sjöfallet etc. Så eftersom ingen gjorde nån ansats att välkomna oss och ta betalt tänkte inte vi att vi behövde hjälpa dem med det så vi tältade gratis hehe. Så himla nice att basta också, jag lyckades dessutom vara helt ensam i bastun med denna viewen. SÅ fint.

Dagen efter, på fredagen, inspikterade vi området runt omkring fjällstugan lite grand innan det var dags att röra på sig ner till båten som tog oss över till busstationen på andra sidan sjön.

Bussen tog oss sedan till Gällivare på två timmar (också en anledning att börja i Saltoloukta: från tåget till Kvikkjokk är det 4 timmars bussresa, från tåget till Saltoloukta bara 2 timmar – skönt att avsluta med en kortare sträcka!), där vi mötte Adde och Karin (sebbes brorsa och mamma). Vi hann med att luncha med dom!

Därefter hoppade jag på tåget som tog mig till Boden, varifrån mitt nattåg skulle gå. Tyvärr fastnade mitt tåg i Bastuträsk i typ tio timmar, men sån tur var hade jag sovvagn och kunde gå och lägga mig medan vi fortfarande stod still där. Mina två sov-sällskap skulle hoppa på i Umeå. När jag vaknade vid sju-tiden var vi dock fortfarande i Norrland, lol (närmare bestämt Örnsködsvik tror jag?) så jag förstod att vi var väldigt sena. Fick göra ett stressat byte i Stockholm och kom hem vid 19.30 istället för 10.40 men det var okej: SJ ska betala tillbaka hela min resa samt ge mig 800 kr i kompensation så det var värt det 😉

Previous

Fjällvandring dag 4 Sitojaure – halvvägs till Saltoloukta 17/7

Next

2 böcker

1 Comment

  1. Mami

    Så fina dagar ni berkar ha haft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén