More vego for the people!

Har ju som mål att äta lite mer veganskt. Är ju som ni vet vegetarian sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka, fast jag äter fisk då och då när jag blir bjuden på det. Och det tänker jag fortsätta med, för det är så himmelens gott med fisk/skaldjur emellanåt! Men vardagsmaten kör jag helt vegetariskt men skall försöka att också göra maträtter helt utan animaliska produkter då och då. Varför kan man ju fråga sig? Tja, att vara vegetarian är bättre för både plånboken, miljön och hälsan. Visste ni till exempel att köttindustrin släpper ut mer växthusgaser än vad bilar, båtar och flyg gör tillsammans (källa bland annat här)? Mycket beror till stor del på metangaserna som kor ger ifrån sig, men även foderproduktion, transporter etc. Så att äta mejeriprodukter stödjer ju faktiskt indirekt också den industrin. Mjölk köper jag exempelvis aldrig längre, slutade med det i Frankrike då de inte har någon god mjölk där tycker jag, och nu här hemma kör jag på hemmagjord havremjölk som är gott, enkelt, billigt och perfekt att ha i exempelvis smoothie som jag äter rätt ofta. Win-win! Smör köper jag inte heller, använder aldrig det ändå, utan har olika nötsmör på mackan och steker i olivolja. Så enda mejeriprodukterna jag tänker fortsätta med är ost och yoghurt 🙂

Anyways, här kommer ett tips på en supergod, snabb- och lättlagad, billig och helt vegansk maträtt som jag åt häromdagen och som dessutom blev över till matlåda (så det var tyvärr bara på matlådan jag fick kort… var så gott så åt upp det snabbt…).

Lins- och morotsröra med hummus och rivet äpple blev det, mmmmm! Kokade ett gäng röda linser (bästa linserna om man inte är så bra på att planera, de behöver nämligen inte blötläggas innan och kokas på ett par minuter) och la i stekpannan tillsammans med en halv gul lök och en vitlök som jag hackat och stekt mjuka i olja. Blandade i en riven morot och gjorde det lite creamy med en skvätt havremjölk och gav det lite mer smak med salt, peppar och timjan. Klart på en kvart! Medan linserna kokar fixar man hummus, och jag lovar er att mitt recept är såååå gott. Jag tycker “vanliga” hummusar kan bli smaklösa och torra med bara typ kikärter, olja och salt. Jag har i en massa annat och det blir så gott! Mixar ett gäng kikärter (nån knytnäve färdigkokta ungefär, blötlägger och kokar man kikärterna själv blir det superbilligt) med en skvätt olivolja och en klick honung (eller socker/lönnsirap om man vill ha helveganskt), en vitlök och massa kryddor; salt, peppar, spiskummin (viktigaste kryddan) chili, spiskummin, kanel, oregano och/eller timjan och paprikakrydda. Smaka av, det skall vara starkt och en fin balans mellan sött, salt och hett! Späd med lite vatten för mer rinnighet. Och voilà! Klart på ett kick. Och för att väga upp den milda linsröran och den starka hummusen, hade jag rivet äpple till för att neutralisera. Alltså! SÅÅ GOTT. Och mättande; det löser kikärterna och linserna. Och veganskt, om man byter ut honungen mot ett veganskt alternativ.

Sen finns det ju idag en massa härliga alternativ till komjölk, eftersom efterfrågan på det har ökat jättemycket de senaste åren, även bland köttätare. Bra alternativ om man inte tål laktos och/eller mjölkprotein eller om man insett att mjölk kanske faktiskt inte är så himla nyttigt och livsviktigt att hälla i sig i stor mängd som vuxen när skelettet är färdigvuxet, eller om man helt enkelt inte vill stödja den bristfälliga koindustrin och växthusgaserna den medför. Men! Oftast är ju dessa alternativ dyrare än vanlig mjölk, och många har dessutom tillsatser och socker i sig. Så egen havremjölk är perfekt att göra, det är superenkelt, blir gott och kostar inte många kronor; för en liter behöver du 2 dl havregryn, en liten skvätt neutral olja och en nypa salt. Och vatten. That’s it my friends! Jag gör en halvliter åt gången eftersom det är den mängden som får plats i den glasflaska jag har (haha), och då mixar jag 1 dl havregryn med 5 dl vatten, 1 msk olja och en nypa salt. Sen häller jag bara allt i ett typ av filter (kaffefilter funkar utmärkt, det använder jag), och låter mjölken rinna igenom. I slutet får man pressa så all vätska kommer igenom. De mixade havregrynen kan man sen spara till en smoothie. Mjölken häller man upp i en flaska, och så får man skaka den innan man häller upp, så den blir jämntjock. Blir en mild och god havremjölk!

//ALiCE med ICE

//ALiCE med ICE


Comments

2 responses to “More vego for the people!”

  1. För din kännedom hoppas jag att du äter fisk minst en gång i veckan eller börjar dricka lite grön eller blå mjölk. Du behöver d-vitamin och det finns i fisk och blå och grön mjölk är d-vitamin berikad.
    Tips. Kolla Livsmedelsverkets hemsida!!!!

    Kram moster

  2. Din hummus är verkligen god.