Borgerliga intressen men hjärtat till vänster

Nej, jag hatar inte män

Jag publicerade gårdagens inlägg om Internationella mansdagen även på facebook, och fick massor av reaktioner! Bland annat väldigt många kränkta män (men även en del kvinnor) som högljutt protesterade mot inlägger: “inte alla män!!!!!”, “sluta hata män!!!”, “varför hatar du män?!?!?”, “manshat är inte rätt väg att gå!!!”. Och jag ba’: naaaaw 🙂

Nä, men seriously. Allt jag skrev var ren fakta hämtat från bland annat UNICEF (dvs FN), Statistiska Centralbyrån, Brå, Socialstyren, Folkhälsoinstitutet m.fl (länkade källorna längst ner i inlägget). Det är alltså ingenting jag tycker eller har hittat på, utan så är det. Och det är såklart oerhört frustrerande att läsa sådana ojämställda fakta svart på vitt.

Det jag dock tycker är väldigt frustrerande, är att folk (framför allt män, men även en del kvinnor) blir mer upprörda över feminister som berättar/skriver om det strukturella kvinnoförtrycket, än på de som faktiskt utför de handlingar som cementerar det strukturella kvinnoförtrycket.

Så nej, jag hatar inte män och jag är ingen manshatare. Däremot hatar jag att män som grupp förtrycker på en strukturell nivå, jag hatar den begränsande mansrollen och jag hatar att män som grupp är överordnade kvinnor (och transpersoner och hbtq-personer och ickevita och funktionsvarierade osv) som grupp. Kalla mig manshatare men var då medveten om att det enda jag gör är att belysa könsmaktsordningen och de strukturella orättvisor kvinnor utsätts för på grund av den.

manshat_176281297_50eabcad9606ee5627ee333d

Sen det här med “inte alla män!!!”. Nej, självklart vet jag att det inte är alla män som våldtar och misshandlar kvinnor (och andra män), som medvetet ger män högre lön än kvinnor, som utsätter kvinnor för sexuella trakasserier eller som medvetet är sexistiska. Självklart gör inte alla män det, faktum är att de flesta män inte stämmer in på den beskrivningen, och tur är väl det. Men faktum kvarstår ändå att män som som grupp är överordnade kvinnor som grupp. Och det är ett strukturellt problem, och därför måste vi också föra en strukturell diskussion och se utanför individen. Eller tycker ni att exakt alla män i hela världen skall våldta, misshandla, trakassera och sexualisera kvinnor för att vi skall kunna tala om män som grupp utan att få kränkta personer som ropar “inte alla män!!!”? Nej, det tycker i alla fall inte jag är rimligt.

Så, nej, inte alla män, men alldeles för många, och tillräckligt många för att vi måste kunna tala om det på ett strukturellt plan. Om du, man, inte känner dig träffad, är det då inte bättre att säga ifrån och motverka de douchebags som kvinnohatar, våldtar och misshandlar, istället för att skrika “manshatare!” till feminister som påtalar detta problem? Strukturella problem kräver generalisering, så är det bara.

image

 

//ALiCE med ICE

Previous

Grattis på Internationella mansdagen alla män!

Next

Stoooockhoooolm

2 Comments

 1. Kalle

  Hej Alice
  I bilden du postar skriver hen att om jag har något emot att ni drar alla män över samma kam, så ska jag ska ta det med männen som är svin. Men varför är det mitt ansvar som man? Vi har väl alla lika stort ansvar? Jag fattar grejen med att du skriver “män som grupp” men det där är ju bara skitsnack imo. Förklara gärna hur du tänker!

  Mvh
  Anonym fegis aka. vit kränkt man

 2. Man1

  Du skriver att du inte hatar alla män och att du “bara belyser könsmaktordningen”. Absolut, gör gärna det! Dessa reaktioner som att folk tycker att du är manshatare, är befogade. Varför skriver du annars inlägget som du gör? Jag som man tog givetvis åt mig, positivt och negativt. Bra med fakta, men du tränger in oss alla män i ett hörn där vi verkligen inte kan försvara oss. Vi kan inte annat än att hålla med. Därför tycker jag att ifrågasätta mansdagen som något konstigt, oviktigt eller vad det nu var du ville ha sagt, är rent av löjligt, lika för alla tycker jag. “Grattis till någonting som majoritet av männen inte kan göra något åt men som du som man kan ha fördel av”. Tack? För i grunden är jag övertygad om att majoritet av alla människor vill ha ett jämställt samhälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén