Idag åkte vi från Lake Bled mot Kroatien, och stannade på vägen vid Postojna-grottorna i Slovenien. Otroligt häftig upplevelse att gå omkring i dessa enorma grottor (ca 2 mil långa tunnlar!) som formats under miljontals och åter miljontals år. Stalaktiter i långa, spetsiga pelare från taket, och stalagmiter i massiva pelare från golvet, vissa flera meter långa. Betänk då att det tar 10-20 år för dem att växa en millimeter (!!!). För “spagetti”-stalaktiterna tog det hela hundra år att växa en millimeter! Det var otroligt mäktigt att se de enorma salarna med ett tiotal meter i takhöjd och kalkstenspelare droppande från taket, formade efter miljontals år. Men också lite vemodigt på något sätt, för tänk hur många år dessa grottor legat i totalt mörker, för att sen på 1800-talet upptäckas av människan och lysas upp av elektriskt ljus och nuförtiden även fotoblixtar, fastän det är förbjudet. Hur påverkar det de majestätiska grottorna? Kommer allt elektriskt ljus, vibrationerna från tågrälsen och alla bakterier vi turister för med oss ner i den tidigare helt stillastående luften på sikt förstöra grottorna?

image

image

Kolla, en stalakit och en stalagmit som efter tusentals och åter tusentals år äntligen nått varandra! Här syns också tydligt att stalagmiterna från marken växer snabbare.

image

På vägen mot Krk som var nästa destination åt vi lunch, och på eftermiddagen korsade vi gränsen för att köra in i Kroatien, och smart var vi på ön Krk! Efter att ha installerat oss i lägenheten åkte vi ner till närmsta badplats och tog ett dopp i det helt underbara vattnet. Alltså sååå klart vatten! Det är nåt av de finaste vatten jag nånsin badat i, så himla rent och fint, och dessutom stenstrand istället för sand vilket jag gillar. Och djupt direkt, och stenbrygga att hoppa ifrån. Älskade det!

Nu sitter jag på balkongen i den varma medelhavsluften, så har skulle en alltid ha det! Plus den svenska, ljusa sommarnatten då. Men annars så! Så härligt. Imorgon blir det bad och sol hela dagen. Puss från 21-åringen! En bild från middagen på balkongen innan jag slutar:

image

//ALiCE med ICE