Borgerliga intressen men hjärtat till vänster

Update 2 from Beijing

Hej igen!

Efter en dag på Beijings gator var vi ganska trötta igårkväll med tanke på att vi inte kunnat sova i en säng på nästan ett dygn. Jag och sis höll på att somna i badet igår!

Men hur som helst, efter att jag skrivit det inlägget jag publicerade igår (där jag för övrigt felaktigt påstod att Kina ligger 6 h före oss, det är vintertid nu så de ligger faktiskt 7 timmar före oss!), så begav vi – med resten av resesällskapet plus vår guide Björn och en extra kinesisk guide här i Kina i sällskap – oss ut på stan’. En buss tog oss till en kinesisk restaurang där vi åt lunch. Vi satt vid runda bord med sådana här stora tallrikar i mitten som kunde snurra. På denna stora tallrik i mitten av bordet stod alla rätterna, så man kunde äta av alla rätter, lite av varje. Det var mycket gott! Vi klarade oss igenom hela lunchen med endast pinnar till förfogande! 😉

Efter lunchen började vi då stadsvandringen. Vi gick förbi Förbjudna staden, såg det enorma porträttet av Mao, en av Kinas forne ledare, och gick ut på Himmelska fridens torg. Det var där som den där massakern ägde rum, då bl a  studenter ställde upp sig som en mänsklig kedja för att stridsvagnar som försökte stoppa demostrationerna inte skulle kunna köra, men det gjorde dom. Mellan 300-3000 personer strök med den dagen, men man vet tydligen inte riktigt säkert..

Vår kinesiske guid ”Richard” (med engelsk uttal alltså, fast han heter väl något kinesiskt namn egentligen, men det kan nog inte vi svenskar uttala…) tog oss med till en affärsgata. Där var det roligt (fast kallt, solen var på väg ner) att gå och dom sålde diverse olika grejer. Matgatan var speciellt intressant – där kune vi hitta grillade skorpioner, tre centimerer långa, feta larver, tusenfotingar, vita ormar, bläckfisk, stora krispiga stjöstjärnor, skalbaggar, haj och sjöhästar, samtliga uppträdda på små spett. Mums! Men det var faktiskt några i gruppen som vågade sig på de grillade skoripionerna (vi pratar hela skorpioner med ben och allt) och det smakade mest just grillat sa dom… Euuew… I matstånden fanns också bl a friterad glass (!), friterad banan, torkad och färsk frukt och annat oidentiferbart…

Efter att vi gått omkring en stund där så tog vi en buss och sedan cykeltaxi genom de gamla delarna av Kina, men vid det här laget började det bli mörkt och vi var rejält trötta och frusna, solen hade ju gått ner och vi var dessutom mer kalla p g a tröttheten, och så hade vi ju varit ute en hel dag. Jag somnade den lilla biten vi var i cykeltaxin, det var väldigt kallt men mysigt. När vi kom till hotellet (som är superfint!) hoppade jag in i duschen direkt och tog ett varmt bad, gjorde superont först eftersom jag var så frusen men det var jätteskönt.

Som sagt, efter över ett dygn utan att ha haft tillgång till en säng (vi pratar fortfarande samma dag vi kom till Kina, alltså igår) så var vi jättetrötta men vi tog oss ändå ut till närmsta restaurang och åt middag. Där åt vi också många små rätter och fick bland annat erfara potatis med socker (jag var helt beredd på att det skulle vara salt men det var alltså socker!), korv som smakade pepparkaka och annat smått och gott. Efter middagen tog vi oss hem till hotellrummet igen och jag somnade direkt, supertrött.

Idag skulle vi vakna halv åtta men när mamma skulle väcka oss genom att knacka på dörren (vi har två rum) så drömde både jag och Olivia om knackningar i drömmen så vi vaknade inte först, sen insåg Olivia att det knackade på riktigt, haha. Vi hade sovit väldigt gott och tungt..

Frukosten på hotellet var helt OK, fast det var mer som lunch med s k dumplings (vet ej det svenska ordet men dessa degklumpar med fyllning är i vilket fall lite avskräckande eftersom jag sett skräckfilmen Duplings…), stekt ris, nudlar mm men vi blev mätta i alla fall.

Klockan nio skulle resesällskapet på 23 pers samlas i receptionen för att tillsammans ta oss till Himlens altare mm. Först gick vi till en stor och jättehäftig park där folk höll på med all möjlig sorts morgongymnastik. Där fanns folk som helt spontant dansade pardans mitt i parken, folk som utövade olika sorters sporter (typ svinga tygbitar i luften så det bildas mönster, en sorts rack-och-boll-dans, fjäderboll mm), folk som luftade sina fåglar och hängde upp burarna i träden, folk som gjorde någon sorts gymnastik eller yoga och där var det en man som var supervig – och han var inte purung heller, kanske uppåt 60-80? Var i alla fall häftigt att se. Men det roligaste var nog ”vuxenlekparken”, ja det var verkligen en lekpark för vuxna. Där fanns olika sorters gymgrejer kan man säga, fast i lekparksstil. Folk kom helt enkelt dit och ”gymmade” lite, ung som gammal. Många var förvånadsvärt atletiska!

Efter denna park gick vi mot Himlens altare, en plats där kejsaren offrade djur mm för att göra gudarna nöjda så att det skulle gå bra för landet. Det var fint, och alla trappsteg mm var siffran nio som är ett heligt tal för Kina… de ville egentligen ha OS i år istället, den nionde i nionde, men det fick dom inte, haha!

Efter denna förmiddag var programmet för dagen slut, sedan fick man göra lite vad man ville, vi valde att åka till förbjudna staden som vi bara gick förbi igår, och kolla inuti också. Det var massor av vackra tempel och enorma ytor som egentligen inte hade någon funktion. Men det var fint! Sedan åt vi lunch och efter det tog vi tunnelbanan till Sidenmarknaden, en enorm marknad där de sålde ALLT. Jag köpta följande; ett par svarta Converseskor, två kajalpennor, en brun kofta, ett par örhängen, två trosor (Björn Borg och Calvin Clein), allt för sammanlagt 172 kr. Bra pris jämfört med Sverige 😉 och jag är ganska nöjd med min prutning.

På sidenmarknaden stannade vi ganska länge och på väg hem åt vi middag (jag och Olivia fick nåt superstarkt ris men den är ju lite svårt att förstå en kinesisk meny..) och sedan gick vi hem och nu är vi alltså hemma, klockan är ca nio på kvällen här! Jag skall snart duscha, sedan packa väskorna och sedan sova. Imorgon skall vi ju nämligen åka relativt tidigt härifrån för att se ”Fågelboet”, OS-läktaren, och sedan Kinesiska muren. Efter muren till flygplatsen för att ta ett ca 7 timmars flyg mot Vietnam. Där kan vi äntligen lägga av oss alla lager kläder, skall bli så skönt att komma till värmen!♥

Imorgon kommer jag ju då inte uppdatera eftersom vi är vid Fågelboet och på muren hela dagen, och sedan direkt till flygplatsen. Kanske får tag på en dator där men framöver vet jag inte hur tillgången till dator blir. Det blir vad det blir och vi får se men jag skall försöka uppdatera så ofta det går. Nu skall jag duscha, kramar från Beijing!! ♥

//AliCE med ICE, some people never say the words I love you…..P.S. Bokstäverna ä, å och ö har jag orkat ta med denna gång, men ni anar inte hur omständligt det är att hålla på med Ctrl+C hela tiden… 😛

Previous

Update fran 17,5-miljonerstaden

Next

GOD JUL fran en strand i Vietnam

2 Comments

 1. Louise

  Hej! Så kul att läsa vad ni har för er. Jag följer er resa…
  Förstår att det blir skönt med värme och bad nu. Här är det så kallt ca 15 minus. Det är lite på gränsen för att vara ute alltför länge. Vi försökte åka pulka med några kompisars små barn, men det blev max 45 min sen frös vi för mkt. Barnen fick gå in å härja och vi vuxna knappra julgodis.

 2. imo andrews

  Hej hela familjen!!!!
  Vilket fantastiskt fint reportage du har skrivit Alice!!!!J Tänk så mycket ni redan har fått se! Kul att ni fick chansen att shoppa lite också ! Jag kommer mycket tydligt ihåg när vi besökte Peking med Louise och Thomas och just den där parken som du berättar om Alice har jag mycket tydliga bilder av. Viss är det fantastiskt med alla gamla människor som gymnastiserar överallt i parken!- Kinesiska muren kommer ni också att uppleva som fantastisk !!!!!
  Sköt om er !!!!!!
  Kram mormor

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén