Igår vid havet sträckläste jag De kommer drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru. Och först och främst: så himla fin titel?! Och sen. Fantastisk bok. Verkligen så bra, varför jag inte kunde sluta läsa.

Boken är en unik mashup av svensk samtida skönlitteratur à la roman, och science fiction (!). Boken porträtterar nämligen en flicka, som begått ett terrordåd på en bokhandel i Göteborg tillsammans med två andra radikaliserade Daesh-sympatisörer, och som påstår sig vara en tidsresenär som sänts tillbaka i tiden från en rasistisk framtidsdystopi. Ja ni hör ju, vilken plot!

Boken har belönats med flertalet priser och det med rätta. Skickligt dramaturgiskt berättargrepp där parallella tider och historier och personer vävs samman och historien långsamt nystas upp samtidigt som det är spännande ända till de sista sidorna, kusligt likt ett samtida Sverige samtidigt som framtidsdystopin som beskrivs skulle kunna bli just ett framtida Sverige (eller?). Ett härligt språk att vara i och verklighetstrogen dialog. Och en alldeles alldeles unik historia – samtidigt som den skulle kunna vara sann.

Jag rekommenderar verkligen den här boken å det starkaste. Det är en fantastisk läsupplevelse. LÄS för sjutton.