Berättelse om ett äktenskap /Geir Gulliksen

Igår vid havet läste jag den här boken, Berättelse om ett äktenskap av den norske författaren Geir Gulliksen. Det var en speciell liten bok om något så ordinärt som ett medelklasspar och deras kärlek – och hur den tar slut. Så hur kan ett sådant icke-unikt ämne, bli till en unik bok som är läsvärd? Geir skriver dels på ett väldigt speciellt sätt – historien om hur parets kärlek en dag tar slut är liksom berättad ur Timmys (kvinnans) perspektiv, fast med Jons (mannens) ord. Han berättar liksom så som han tänker sig att hon skulle ha sett på allt, och ibland ändrar han sig; “nej det var nog jag som tänkte så” eller “eller så tänkte hon inte alls så”, och så vidare. Intressant berättargrepp som jag aldrig varit med om tidigare.

Dels är den fint skriven generellt, ett lite speciellt språk som är trevligt att vara i. Och så är det ju alltid intressant att läsa om kärlek ändå, för att många kan känna igen sig i det. Många heta samlag skildras också, fast inte på ett snuskigt sätt utan fint, liksom, och ganska realistiskt.

Det är inte den mest fantastiska bok jag läst men den är helt klart verkligen läsvärd och bra och skulle någon fråga mig om den var värd att läsa skulle jag säga ja, kör i vind!