På buss mot Uddevalla

15 September, 2017

Hej gott folk. Sitter just nu på en buss mot Uddevalla. Känner mig viktig pga är på väg dit för två inbokade möten som har med projektet jag jobbar med att göra. Vuxenpoäng ca-shing!!!!

Annars då? Hur går livet? För mig är vardagen igång och hösten har kommit. Är bra på att kompis-date:a och igår träffade jag t.ex. Popp över en take away-kaffe vid Operan. Mycket trevligt. Idag skall jag luncha med Johanna, som bor i Uddevalla. Och ikväll skall jag hem till sis i Spekeröd! Är även igång med acro-yogan, vilket är så H-I-M-L-A KUL!!!! Jodå. Allt är rätt fint ändå.

LULEÅ

8 September, 2017

Hej babes! Jag befinner mig i Luleå!!!!

Alltså det är så långt upp i Sverige? Helt sjukt! Och då är det ändå bara typ 3/4 av Sverige – det finns fortfarande mycket kvar ovanför oss! Och jag har aldrig varit såhär långt norrut – mitt rekord innan Luleå var lite norr om Stockholm, typ Idre. Jag flög hit igår från Gbg, det är en lika lång flygning som till Paris ungefär. Fast norrut då. Sebbes brorsa Adde bor här uppe och han fyller 25 i helgen, så han har bjudit in till storkalas. Med mycket lång framförhållning – redan i början av året bjöd han in oss, haha. Så då får en ju ta och komma faktiskt. Synd bara att det är regnigt och mulet – det är jättebra förhållanden för norrsken just nu, men det ser vi ju inte pga molnen 🙁 Sån jäkla otur.

Adde bor i en liten studentlägenhet på typ 20 kvadrat, så det är lite trångt men mysigt. Vi har skapat en jobb/plugg-stuga. Dani är här också förresten, Sebbes kompis från Bolivia. Hon är i Europa under sommaren och är en vecka här uppe i norra Sverige också lagom till Addes födelsedag. Fint!

Så här fint har vi det just nu! Där Adde och Dani sitter är Danis luftmadrass om nätterna, och där Sebbe sitter hade vi våran haha. Gäller att optimera utrymmet så alla får plats 🙂

En syster i mitt hus – Linda Olsson

31 August, 2017

Läste på inrådan av Popp Linda Olsson’s En syster i mitt hus. Det var en fin liten bok som var trevlig att läsa, mest som tidsfördriv, inget jag skulle rekommendera kanske men ändå som sagt som ett fint tidsfördriv. Annorlunda med så mycket dialog. Det bästa var platsbeskrivningarna, Cadaqués där boken utspelar sig verkar som en fantastisk plats.

Image result for en syster i mitt hus

sjuk

25 August, 2017

Mycket Förkyld Person som skriver här (försöker illustrera detta med bilderna). Så typiskt att avsluta sommaren på detta förkylda sätt. Har sjukat mig från jobbet idag och tänkte att det var lika bra att sjuka mig imorgon också eftersom det ändå är karensdag idag, så förlorar inte jättemycket på att vara sjuk imorgon också (plus att jag nog kommer vara det i vilket fall). Har iaf käkat frulle med Mim som var lika förkyld som jag så det var ju bra!

En update

24 August, 2017

Idag är det min tredje sista dag här på mitt sommarjobb. Ett jobb som varit superlugnt, jag har jobbat på ett boende för sex personer med kognitiva funktionsvariatoner, fast väldigt lindriga sådana så de klarar sig väldigt bra själva. Det har mest handlat om att stötta och peppa. Det har varit mysigt och helt okej, men lugnt som sagt. Men det märks i luften att sommaren börjar lida mot sitt slut, för även om det fortfarande är varmt på dagen så blir det väldigt kallt på natten. Imorse vid halv sju när jag cyklade till jobbet hade jag till och med halsduk för det var knappt tio grader ute. Har dragit på mig en dunderförkylning nu också pga kylan.

Men! God nyhet! Jag har gått och blivit med jobb!!!! Waaah! Jag skall jobba halvtid som projektledare för projektet “Unga Arrangörer” i ett år framöver, med organisationen Vi Unga som arbetsgivare! SÅ BALLT! Så glad för detta!!!!!!

PRIDE

19 August, 2017

Filmen Pride är typ den finaste filmen jag vet. Om ni inte sett den så kommer det bli en del spoilers här, men ni måste se den. Det är en order. Den skildrar så himla fint hur två förtryckta och diskriminerade grupper kunde enas i solidaritet och stå upp för varandra, för trots fördomar så kunde de i solidaritet förstå varandras kamper, och förenas. Arbetarrörelsen och hbtq-rörelsen.

Pride utspelar sig på 80-talet, och berättar historian om hur gruvarbetarna i Dulais i södra Wales under sin strejk 1984-1985 (den längsta i brittisk historia) fick ekonomiskt stöd av en grupp modiga, modiga hbtq-aktivister, Lesbian and Gays Support the Minors (LGSM). LGSM samlade ihop och donerade mer till gruvarbetarna än någon annan stödgrupp. För de förstod och visste hur det kändes att bli smutskastade i tidningarna, få  sina rättigheter ignorerade eller bli slagna och misshandlade av poliser. Och de delade sitt hat mot Thatcher och polisen med gruvarbetarna. I sin kamp förenades de.

Bildresultat för pride 2014 gif

Bildresultat för pride 2014 gif

Bildresultat för pride 2014 gif

Allt detta startades av hbtq- och människorättsaktivisten Mark Ashton, som fanns på riktigt. Han var en av grundarna till LGSM, och blev (åtminstone i filmen) dess frontfigur: “One Community should give solidarity to Another. It is really illogical to say, ‘I’m gay and I’m ino defending the gay Community but I don’t care about anything else…’.” Han får sina vänner att starta LGSM. Och så börjar de samla pengar.

Bildresultat för pride movie gif

De får besök av Dai Donovan, en representant från Dulais, vars närvaro till en början visas mycket skepsis i hbtq-community:t, men som sedan, mottas med vänlighet när han ödmjukt förklarar hur mycket deras ekonomiska bidrag betyder, och hur tacksamma gruvarbetarna är över deras stöd. Och att det inte är så stor skillnad på en bar i Dulais och en gaybar i London ändå, kvinnorna är bara lite mer feminina här (blink till dragqueensen). Donovan fanns på riktigt och var en modig, öppensinnad walesisk gruvarbetare som inte brydde sig om att pengarna de fått samlats in av bögar och lesbiska.

Bildresultat för pride movie gif

Sedan åker LGSM för att besöka Dulais, utan att ha en aning om hur de ska mottas i ett litet, litet gruvsamhälle i ett 80-talets södra Wales.

Bildresultat för pride movie gif

Bildresultat för pride 2014 gif

Många har fördomar, många reser sig demonstrativt upp när LGSM kommer in i samlingssalen. Men det finns också solidaritet och empati, och en enorm tacksamhet för LGSM:s stöd. Så de fortsätter samla in pengar till stöd för gruvstrejken. I solidaritet.

Bildresultat för pride movie gif

Jag gråter så mycket till denna film. Men allra mest i slutet. För när 1985 års hbtq-parad skall hållas, så får LGSM gå allra först. För med sig har de tre busslaster fulla med gruvarbetare från den lilla byn Dulais i södra Wales, som i solidaritet går i paraden för hbtq-personers rättigheter. Börjar nästan gråta nu när jag skriver det, men det är så jävla fint. Och det hände också på riktigt.

Bildresultat för pride movie gif

Bildresultat för pride movie gif

Bildresultat för pride 2014 gif

Bildresultat för pride 2014 gif

Bildresultat för pride 2014 gif

Några av de verkliga personerna i LGSM.

Bildresultat för pride 2014 movie true story

Se filmen. Den är fantastisk.

 

Torka aldrig tårar utan handskar

19 August, 2017

För länge sedan fick jag första delen i trilogin Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell, som jag läste och tyckte mycket om. En fin men sorglig skildring av hur “bögsjukan”, eller hiv/aids-epidemin, under 80-talet skördade många många unga mäns liv. En hyllning till hb(tq)-kampen och de bögarnas historia. I sommar har jag även läst del 2 och 3, för det var ju faktiskt en trilogi vars andra och tredje del jag struntade i att läsa då jag såg TV-serien med samma titel. Men jag måste säga att det faktiskt räcker att läsa del 1. Det känns som del 2 och 3 är ungefär samma bok berättad med andra ord (för redan i första boken får en ju hela storyn serverad; Rasmus kommer dö i aids och Benjamin kommer bli hjärtekrossad när hans älskade dör); del 2 och 3 berättar samma story fast med fokus på andra karaktärer i boken. Dessutom blir jag lite fed up av all böghistoria, sorry to say it. Det är mycket bra att det här når ut genom skönlitteratur, Stonewall-upproret, de första pride-paraderna, hur hiv-positiva diskriminerades något fruktansvärt, och det var ju också bögar som drabbades värst, men det kan bli lite för mycket i tre böcker som säger ungefär samma sak. Med det sagt tycker jag ni skall läsa första boken (men sen räcker det) för den är superbra!

Bildresultat för torka aldrig tårar utan handskar gif

De polyglotta älskarna

19 August, 2017

Har läst Den Polyglotta Älskarna nu också, av Lina Wolff. En speciell bok. Var tvungna att googla på vad polyglott betyder, och det betyder “två- eller flerspråkig person” uppleser jag er härmed om. Titeln syftar till titeln på ett manuskript som figurerar i bokens alla tre delar. I den första delen möter läsaren Ellinor som via en date:ing-sida träffar den något våldsbenägne och fete litteraturkritikern Callisto, vars käraste ägodel just nu är ett manuskript i sitt enda exemplar av litteraturkritikerns favoritförfattare. I andra delen träffar läsaren manuskript-författaren själv, Max Lamas, ständigt på jakt efter den perfekta kvinnan. Och tredje delen tar läsaren till Italien och en gammal rik markisinnas dotterdotter, vars familj för en tid får besök av författaren som under denna tid börjar skriva på sitt manuskript. De tre delarna är alltså på ett sätt bakvända; det som händer sist kommer först, och tvärt om. Delarna hänger dock bara väldigt subtilt ihop, och en måste som läsare anstränga sig för att hänga med hur Wolff skickligt knyter ihop alla tre delar.

Bildresultat för de polyglotta älskarna

Wolff skildrar också skickligt porträtt av rent ut sagt vidriga män, och vad deras misogyna bild av kvinnor gör med kvinnor. En bok som på olika sätt smärtsamt skildrar den äckliga manliga blicken helt enkelt. En läsvärd bok, även om den var lite svår att förstå sig på. En skicklig bok, som jag nog måste läsa om. Men jag rekommenderar den för intressant läsning!

Flickorna

18 July, 2017

Läste också ut Flickorna av Emma Cline idag. Flickorna är en febrig, sensuell och våldsam roman som handlar om en sektliknande grupp flickor som dyrkar mannen Russel och bor tillsammans på en solkig ranch på vischan i Californien. Det är 60-tal, och 14-åriga Evie blir förförd och förtrollad av flickornas vildhet och smutsighet, deras oräddhet,  deras sensualitet och deras obrydda attityd. Hon dras med djupare in i flickornas grupp, snärjd och samtidigt smickrad av den för gruppen tonsättande och intensiva Suzanne.

Image result for flickorna emma cline

Flickorna skildrar unga kvinnors utsatthet, deras balans mellan barn och vuxen, och berör ämnen som maktspel och sexualitet i ett skimrande 60-talsrus. Jag tyckte boken var jättebra och streckläste den. Ytterligare en mycket bra debutroman av en ung kvinnlig författare som jag rekommenderar!

Milk and honey

18 July, 2017

Nu har jag läst ut poesisamlingen Milk and honey av Rupi Kaur. Rupi Kaur, född 1992 (!), föddes i Indien och migrerade till Kanada med sin familj. Hon har skrivit en diktsamling som sålt i över en miljon exemplar, och varit på New York Times bestseller list i över ett år. Och det är förståeligt. Det här en väldigt vacker bok, indelad i fyra delar: the hurting, the loving, the breaking, the healing. I boken har Kaur själv skrivit:

milk and honey is a
collection of boetry about
love
loss
trauma
abuse
healing
and femininity
it is split into four chapters
each chapter serves a different purpose
deals with a different pain
heals a different heartache
milk and honey takes readers through
a journey of the most bitter moments in life
and finds sweetness in them
because there is sweetness everywhere
if you are just willing to look.

Image result for rupi kaur

Jag tyckte om diktsamlingen mycket. Jag läste den långsamt med pauser emellan, för det krävs eftertänksamhet när en läser poesi. Det är vackert, sorgligt, empowering och rått på samma gång. Jag vek hundöron vid de stycken jag tyckte om bäst, så här är ett axplock.

Ur the hurting

i’ve had sex she said
but i don’t know
what making love
feels like

our knees
pried open
by cousins
and uncles
and men
our bodies touched
by all the wrong people
that even in a bed full of safety
we are afraid

Ur the loving

he places his hands
on my mind
before reaching
for my waist
my hips
or my lips
he didn’t call me
beautiful first
he called me
exquisite
– how he touches me

the very thought of you
has my legs spread apart
like an easel with a canvas
begging for art

i do not want to have you
to fill the empty parts of me
i want to be full on my own
i want to be so complete
i could light a whole city
and then
i want to have you
cause the two of us combined
could set it on fire

Ur the breaking

i don’t know what living a balanced life feels like
when i am sad
i don’t cry i pour
when i am happy
i don’t smile i glow
when i am angry
i don’t yell i burn
the good thing about feeling in extreme is
when i love i give them wings
but perhaps that isn’t
such a good thing cause
they always tend to leave
and you should see me
when my heart is broken
i don’t grieve
i shatter

Ur the healing

you tell me
i am not like most girls
and learn to kiss me with your eyes closed
something about the phrase – something about
how i have to be unlike the women
i call sisters in order to be wanted
makes me want to spit your tongue out
like i am supposed to be proud you picked me
as if i should be relieved you think
i am better than them

Kaur har också gjort illustrationer till boken. Enkla och vackra som ger ytterligare en dimension till orden.

Image result for rupi kaur

LÄS!